середу, 17 жовтня 2012 р.

Відкритий яблучний пиріг (тарт)


Привіт, дівчата!!!

так мене надихнули ваші позитивні відгуки на мій рецептик брауні (його вже спробували Мар'яна, Оля і Віка), що я вирішила поділитись з вами ще одним рецептом))))

Як я вже не раз писала, я дуже люблю готувати з сезонних продуктів і терпіти не можу круглорічні овочі-фрукти з наший прилавків ( я ото помідори з абсолютною відсутністю смаку ;-( ). А який фрукт в нас являється символом осені? пригадайте оформлення осені на ранках в садочках, картинки з ошатною, одягнутою в золоте листя і з ЯБЛУКАМИ в руках... так, що може бути краще яблук в наших широтах)))
і як тут не пригадати відоме англ. прислівя : one apple a day keeps a doctor away )))

Так, яблука чудово підходять для випічки (і особливо ті, які з дерева попадали, один бік надбили і вже "не презентабельні" в корзинці з фруктами, та все ж викидати шкода, бо ж воно якраз саме стигле і смачне...Тому в пиріг його, в пиріг! :-)))

(моï фото не перетедують на жодну художню чи естетичну цінність, я фотографую не для того, щоб "заманити", а просто щоб показати, що з того рецепту виходить, тому фото натуральні, без фотобробки і декору)))


Нам знадобиться

- пісочне або листкове тісто, достатньо, щоб вистелити дно і стінки вашоï форми (для таких пирогів - тарт - зазвичай береться кругла форма і рифленими бортиками висотою приблизно 2см) - я не пишу, як тісто робити, бо сама я геть розлінилась і тепер купую тісто готове((( - а взагалі-то як робити пісочне тісто в ті часи, коли я його робила, я писала в цьому рецепті
- яблука - скільки не скажу, бо я завичай ïх чищу-ріжу і одразу викладаю в форму, тому зупиняюсь, коли форма заповнена
- 3 яйця
-150г цукру
-150г сметани
-150мл молока
-150г родзинок (цього разу такого добра вдома на знайшлось, то я ставила сушену  журавлину(клюкву))
- ложка (ст) муки
- кілька капель ванільного екстракту



1. викладаємо тісто в форму, колемо його кілька раз виделкою
2. чистимо яблука, нарізаємо тоненькими дольками і викладаємо по кругу, кожний раз заходячи долькою на попередню.(це гарно і презентабельно, але забирає багато часу, якщо ви поспішаєте чи ліньки вам, то можна нарізати кубиками))))
3. зверху викладаємо родзинки (або журавлину в моєму випадку)
4. ставимо в гарячу духовку (на 200°С) на 15хв (якщо бортики тіста рум'яніють занадто швидко, накрити фольгою)
5. тим часом робимо заливку - збиваємо яйця з цукром, додаємо молоко, сметану, ваніль і муку
6. витягуємо пиріг з духовкu, знижуємо температуру до 180°С, заливаємо яблука яєчною сумішшю і повертаємо в духовку ще на 15хв (до зарум'янення).

Примітки:

  • ïсти можна холодним або теплим ( а з кулькою ванільного морозива взагалі смакота)
  • рецепт дуже легко запам'ятовується (все по 150) і часто все, що для нього потрібно є в холодильнику - супер)))
  • цього разу пиріг мені здався засолодким, то якщо у вас солодкі яблука, можна ставити чуть менше цукру


взагалі-то цей пиріг я роблю не часто, бо чоловік мій більше любить яблучний тарт за іншим рецептом (він не дуже полюбляє яєчний крем), але я його обожнюю і думаю, що він вартий години затраченого часу для написання посту через трансліт))))

Смачного!!!

22 коментарі:

  1. Ммм... смакота!!
    але ше перейшла о ссилці на брауні!!! хочу спробувати!! обовязково відпишусь :)

    ВідповістиВидалити
  2. Ой, Танюш....що ж ти робиш зі мною ))) я тільки від одного рецепту відійду, як ти тішиш новим ))) я так скоро в двері не влізу, ТТТ )))
    але сімейка довольна ))) я теж сьогодні напекла брауні ))) фото буде в блозі сьогодні ))) от зараз пишу і насолоджуюсь смаком, підтримую дівчат, фантастика!!!
    тепер на черзі яблучний ;)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. :-)))) по секрету: в мене з "влізти в двері" така ж проблема))) тому після цього ще один сезонний рецепт і "зав'язую", буду повертатись до скрапу)))) хоча сім'ю свою любу так хочеться чимось балувати час від часу)))
      спечеш яблучний - розкажеш, як вам... смаки ж різні у всіх)))

      Видалити
  3. Дякую, Таня, тобі за ще один рецепт і ще одну насолоду! так хочеться скуштувати, обов"язково приготую!

    ВідповістиВидалити
  4. Так, брауні я вже пробувала-смакотіще,дякую. А тепер треба братися за цей пиріг. Хай но з"їмо бабусені пиріжки з яблуками, а нам це не довго )))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. спробуй обов'язково, тим більше, якщо яблучка є своï))) впевнена, цього також надовго не стане)))

      Видалити
  5. Таня, класний рецепт, дякую! Я роблю схожий пиріг, навіть писала про це минулої осені :) Та заливка - щось неймовірне... Я підсіла на нього і присадилаа своїх. Найкращий він мені на другий день - холодний. А тісто роблю сама - теж за схожим до твого рецептом. І до нього йдуть всілякі начинки :) Так що - схвалюю обома руками! А ти герой - це я про годину...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. дякую, Олю, за інформаційну "підтримку" рецепту ))) а цей пиріг - не новизна, це класика фр. кухні, його ще називають ельзаським, тому він точно циркуює як в книгах кулінарних, так і в інтернеті, і може мати несуттєві відмінності в рецепті, що не впливає на смак... та якби я знала, що ти вже писала про такий - точно б не переписувала, з метою економіï часу))) і окреме дякую за "героя"))) ех))) треба мені наліпочки на клавіатуру кирилицею, значно б це мені спростило життя))))

      Видалити
    2. А наліпочки - класна ідея! Спробуй :) Сфоткати тобі свою клавіатуру? :) Я не писала рецепта з фотографіями, я просто давала посилання на той "Цветаєвський пиріг" - десь на сайті якомусь... В тебе душевно, і що особливо подобаєтся - з примітками дуже важливими :) Хай-но спечу, розкажу... А вочора ще в Нововолинську пеклися брауні, так що флеш-моб летить Україною :)

      Видалити
    3. та ні, фотографувати не треба , я клавіші знахожу методом "наукового тику" :-)))) а наліпки на УКР забула купити, готові, вони класні тим, що на прозорій основі, бо ж я не можу повністю заклеïти клавіші, латинські літери мені теж потрібні))) ну, поки вже трохи звикла до трансліту, а там придумаю щось)))
      а за примітки не підколюй)))) пишу своï враження)))) може комусь не потрібні, то хай і не читає))))
      а брауні справді стали "флешмобом", я і не чекала, що так багато вас опробує рецепт так швидко! і приємно, що всім подобається))))

      Видалити
    4. Тань, я ні в якому разі не думала підколювати. Це дійсно скарби, так би мовити. Бо якщо просто переписати чийсь рецепт, то немає гарантії, що по тому костяку вийде те, що потрібно... В кожної феї є свої напрацювання - ну там, скільки разів крутнутися на лівій нозі, наскільки сильним має бути помах крил на десятій хвилині випікання, яку пісеньку краще намугикувати під час підняття тіста... :)) І тільки щедра душа ділиться тими секретами з усіма "за просто так". За це тобі дяка :) А вихід з клавіатурою я тут придумала: http://ukrainian.keyboard.su/ ось безкоштовна віртуальна клавіатура укр. мовою, можеш там набирати текст і копіювати, чи як там... Думаю, розберешся, бо це мені не дає спокою :)))

      Видалити
    5. о, ну я так і роблю - translit.ru, то сайт такий, там набираєш латинськими літерами, а воно пише кирилицею, потім копіювати/ вставити
      але все ж то довше... і деколи залишаю місце , щоб потім щось латинськими дописати, і забуваю(((

      Видалити
  6. яка смакота! надо будет попробовать! и фото у тебя замечательные!

    ВідповістиВидалити
  7. Уже в третий раз начинаю писать комментарий, надеюсь, на этот раз все получится)) Тань, очень аппетитно выглядит, рецептик твой возьму. А вот рецептом своих печенек не поделюсь, так как они покупные)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. да, попробуй рецептик, думаю, понравится))) а твои печеньки, наверное, песочныe. можно будет попробовать какой-то рецепт и оформить, вдохновившись твоим замачивым фото)))

      Видалити
  8. А я вже спробувала. Смакотіщееее! Дякую!

    ВідповістиВидалити
  9. Таня, сделала пирог ещё на прошлой неделе, вкуснотища! фото к сожалению нет, как-то в домашней суматохе не до фото было :)) спасибо за рецепты!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Віка, Юля, мені дуже приємно, що ви так швидко опробували рецепт, і ще радісніше, що він вам сподобався!!! так що балуйте солоденьким себе і своîх близьких, а я з вами порадію)))) смачного!

      Видалити