пʼятницю, 12 лютого 2010 р.

Кіш Лорен

Поки усі готують своїм коханим валентинки на день святого Валентина, я іду до серця свого коханого (який, як і багато осіб чоловічої статі, не сильно романтичний і досить прохолодно відноситься до різних там листівочок) всім давно відомим шляхом -- через шлунок :-)))
і спало мені на думку поділитись одним рецептиком з вами. просто подруги, які у мене бачили чи куштували цей пиріг, часто запитували рецепт, а якщо і ви хочете на вечір чогось легкого, швидкого і головне смачного, то сподобається і вам! цей відкритий пиріг французької кухні називається "кіш лорен" (лотарингійський пиріг) і окрім основного рецепта його можна готувати в різних варіантах. 

тож: 
для пісочного тіста потрібно: 
- 220г муки 
- 100г масла 
- щіпка солі 
- кілька ложок (дуже) холодної води або ложку-дві сметани
 
а можна i готове тісто))), пісочного я поки що не бачила в продажі, але листкове підійде також. 

масло з холодильника порізати на кубики і швиденько пучками пальців розімняти в муці, мають бути кришечки. це мона зробити і в комбайні, але довго не мішати. це для того щоб масло не встигло розтанути, інакше тісто буде твердим. саме тому всі інгредієнти мають бути холодними і тісто місити не можна, просто додати до муки з маслом воду або сметану так, щоб можна було зліпити все докупи, зробити кулю і поставити на 30хв або більше в холодильник. потім розкачати до 5мм товщини і викласти на попередньо змащену маслом або вистелену папером форму, дно проколоти виделкою в декількох місцях. мені цієї порції тіста стає на два пирога, так як я його не солю або солю дуже мало, то воно підходить і для солодкої начинки. тісто можна заморожувати. 

 для начинки: 
- копчена грудинка, грамів 200 
- тертий сир 2-3 яйця 200г сметани 
- тут (на фото) я ще добавила цибулю порей, бо я люблю з овочами 

грудинку порізати соломкою, викласти на тісто, зверху посипати тертим сиром. яйця збити з сметаною (дехто додає тертий сир в цю массу), посолити-поперчити, але я не солю, бо грудинка в нас і так засолона, як на мій смак. залити грудинку яєчною масою, має доходити десь до середини тіста або чуть більше, бо при випіканні маса підніметься. в духовку, розігріту до 180С на 25-30хв, до румяного кольору і все! смачного! такий мій пиріг щойно з духовки
і в розрізіну, а хто не любить м"яса, можна замінити його грибочками, обсмаженими з цибулькою, можна робити також з куркою, або з овочами, або з тунцем - помідорами, ну, варіантів безліч. інший класик французької кухні, який чудово підійде і до святкового стола це такий пиріг з пореєм і червоною рибою. для нього цибулю-порей дрібненько порізати і попередньо відварити в молоці до мякості, потім це молоко можна добавити в збиті яйця. копчений лосось або сьомгу порізати на смужечки. на тісто викласти порей, зверху лосось і залити яєчною масою. дякую, що дочитали до кінця, сподіваюсь, рецепт вам стане в нагоді і сподобається.

9 коментарів:

  1. ой, Таня, дякую! смакота яка! давно хотіла щось схоже зробити! спечу завтра таке чудо з грибами :)

    ВідповістиВидалити
  2. прошу, скажеш, чи сподобалось

    ВідповістиВидалити
  3. Таня,выглядит очень аппетитно! А если брать слоеное тесто, то его тонко раскатывать?

    ВідповістиВидалити
  4. Мммм, Таня, так апетитно виглядає! Точно якось спробую! Дякую!

    ВідповістиВидалити
  5. Просто надзвичайний пиріг!!! Така смакота! Дякую за рецепт! Мені дуууже сподобався!!!

    ВідповістиВидалити
  6. PersonaGrata,будь ласка, я рада,що рецепт став в нагоді.

    2kolory, тісто треба розкачувати десь на 5 мм. недолік готового листкового тіста у нас в тому, що воно продається розрізане на прямокутники, то щоб зробити такий пиріг у круглій формі, треба буде зліплювати докупи 2 листи

    ВідповістиВидалити
  7. дякую за рецепт! виглядає дуже гарно і смачно, обов"язково треба приготувати!:)

    ВідповістиВидалити
  8. а якщо з куркою чи, наприклад, з кролятиною, то м'ясо слід приготувати окремо, а тоді вже додавати в пиріг?

    ВідповістиВидалити
  9. так, краще спочатку відварити (якщо ти слідкуєш за фігурою) або обсмажити. м"ясо в будь-якому випадку нарізати дрібненько,соломкою, якщо твоя духовка добре пече, то пропече і сире, моя точно ні,то я зазвичай використовую залишки від курки-гриль чи ін.

    ВідповістиВидалити