і спало мені на думку поділитись одним рецептиком з вами. просто подруги, які у мене бачили чи куштували цей пиріг, часто запитували рецепт, а якщо і ви хочете на вечір чогось легкого, швидкого і головне смачного, то сподобається і вам!
цей відкритий пиріг французької кухні називається "кіш лорен" (лотарингійський пиріг) і окрім основного рецепта його можна готувати в різних варіантах.
тож:
для пісочного тіста потрібно:
- 220г муки
- 100г масла
- щіпка солі
- кілька ложок (дуже) холодної води або
ложку-дві сметани
а можна i готове тісто))), пісочного я поки що не бачила в продажі, але листкове підійде також.
масло з холодильника порізати на кубики і швиденько пучками пальців розімняти в муці, мають бути кришечки. це мона зробити і в комбайні, але довго не мішати. це для того щоб масло не встигло розтанути, інакше тісто буде твердим. саме тому всі інгредієнти мають бути холодними і тісто місити не можна, просто додати до муки з маслом воду або сметану так, щоб можна було зліпити все докупи, зробити кулю і поставити на 30хв або більше в холодильник. потім розкачати до 5мм товщини і викласти на попередньо змащену маслом або вистелену папером форму, дно проколоти виделкою в декількох місцях.
мені цієї порції тіста стає на два пирога, так як я його не солю або солю дуже мало, то воно підходить і для солодкої начинки. тісто можна заморожувати.
для начинки:
- копчена грудинка, грамів 200
- тертий сир
2-3 яйця
200г сметани
- тут (на фото) я ще добавила цибулю порей, бо я люблю з овочами
грудинку порізати соломкою, викласти на тісто, зверху посипати тертим сиром. яйця збити з сметаною (дехто додає тертий сир в цю массу), посолити-поперчити, але я не солю, бо грудинка в нас і так засолона, як на мій смак. залити грудинку яєчною масою, має доходити десь до середини тіста або чуть більше, бо при випіканні маса підніметься. в духовку, розігріту до 180С на 25-30хв, до румяного кольору і все! смачного!
такий мій пиріг щойно з духовки
і в розрізіну, а хто не любить м"яса, можна замінити його грибочками, обсмаженими з цибулькою, можна робити також з куркою, або з овочами, або з тунцем - помідорами, ну, варіантів безліч.
інший класик французької кухні, який чудово підійде і до святкового стола це такий пиріг з пореєм і червоною рибою. для нього цибулю-порей дрібненько порізати і попередньо відварити в молоці до мякості, потім це молоко можна добавити в збиті яйця. копчений лосось або сьомгу порізати на смужечки. на тісто викласти порей, зверху лосось і залити яєчною масою.
дякую, що дочитали до кінця, сподіваюсь, рецепт вам стане в нагоді і сподобається.
ой, Таня, дякую! смакота яка! давно хотіла щось схоже зробити! спечу завтра таке чудо з грибами :)
ВідповістиВидалитипрошу, скажеш, чи сподобалось
ВідповістиВидалитиТаня,выглядит очень аппетитно! А если брать слоеное тесто, то его тонко раскатывать?
ВідповістиВидалитиМммм, Таня, так апетитно виглядає! Точно якось спробую! Дякую!
ВідповістиВидалитиПросто надзвичайний пиріг!!! Така смакота! Дякую за рецепт! Мені дуууже сподобався!!!
ВідповістиВидалитиPersonaGrata,будь ласка, я рада,що рецепт став в нагоді.
ВідповістиВидалити2kolory, тісто треба розкачувати десь на 5 мм. недолік готового листкового тіста у нас в тому, що воно продається розрізане на прямокутники, то щоб зробити такий пиріг у круглій формі, треба буде зліплювати докупи 2 листи
дякую за рецепт! виглядає дуже гарно і смачно, обов"язково треба приготувати!:)
ВідповістиВидалитиа якщо з куркою чи, наприклад, з кролятиною, то м'ясо слід приготувати окремо, а тоді вже додавати в пиріг?
ВідповістиВидалититак, краще спочатку відварити (якщо ти слідкуєш за фігурою) або обсмажити. м"ясо в будь-якому випадку нарізати дрібненько,соломкою, якщо твоя духовка добре пече, то пропече і сире, моя точно ні,то я зазвичай використовую залишки від курки-гриль чи ін.
ВідповістиВидалити