вівторок, 6 грудня 2011 р.

Св. Миколай!

Доброго дня усім!

Сьогодні за католицьким календарем - день св. Миколая. В святкуєте таке свято? Особисто я в дитинстві мало про нього чула, в нас "зіркою" був Дід Мороз, як виявляється, вигаданий радянською пропагандою персонаж, щоб замінити релігійного Миколая і мати "свого" Санта Клауса... А тепер Миколай повертається до наших діток знову, до кого з подаруночком під подушку, а до кого з різочкою, але у нас це буде 19 грудня, треба ще трошки терпіння.
В Європі св. Миколай також не всюди знаний, в Франції він приходить до діток тільки в Лотарингїї та Ельзасі. Приходить не один, а з дядьком-лупцювальником, якщо малеча була чемна - отримує солодощі від Миколая, якщо ж ні - палицею від лупцювальника (як і у нас). До Миколая тут проходить щось на зразок карнавалу - святкова процесія з історичними і святковими персонажами, танцями і музикою проходить містом і під час цієї процесії усі персонажі роздаюсть дітям цукерки. Ось на такому святі були ми в неділю, покажу вам кілька фото... Правда, я роззява   не перевірила батарею на фотоапараті, далі ви здогадуєтесь... Я нафоткала багато фігні, яку можна зняти кожного дня святкових декорацій міста, а коди дійшла черга до Миколая в процесії, мій фотик благополучно розрядився... Особливо шкода було, коли Миколай спустився до діток, питав в них, чи чемні, роздавав цукерки і фотографувався з малими, таку фотку в грудневий альбом пропустила, ех... Зате заспокоїла себе духмяним гарячим вином - першим в цьому сезоні.
Ладно, далі фото (під дощем, який не покидає нас вже тиждень, але святковому настрою ніяк не шкодить)






І ось ще кілька фото міста. Багато з вас питали, де я зараз і я так і не написала пост про це, хоч і фото готові були (літні -вже не актуальні), тому розказую зараз. Ми живемо (поки що) в Вердені, в Франції. Якщо ця назва вам про щось говорить, це тому, що всі проходили по історії відому битву під Верденом під час Першої Світової війни (тут в лісах, до речі, досі повно гільз можна знайти), а зараз Верден - світова столиця Миру. Так от. Далі фото. Ними я особливо задоволена, тому що ці фото (окрім останньої) без жодної подальшої обробки, я тільки зменшила їхній розмір.



Правда, гарно? Тут взагалі, всюди зараз надзвичайно красиві новорічні прикраси, в магазинах іграшок не проштовхнутись, на вулиці пахне корицею і гарячими каштанами,ммм... ще б снігу хоч трошечки)))

Наостанок вітаю усіх наших чоловіків з святом української армії! Хоч чоловіки тут вряд чи бувають, але бажаю вам приємного вечора в компанії ваших рідних і коханих захисників!

11 коментарів:

  1. Як цікаво !!!Дивлюсь фотки і заздрю отим людям , які вміють створити для себе і для своїх діток свято !!!В нас , чомусь, на жаль, так не можуть...
    Я теж в дитинстві знала тільки Діда Мороза, завжди його чекала цілий рік!!!А от мої діти вже з нетерпінням чекають і на Миколая і на Діда Мороза.

    ВідповістиВидалити
  2. Як неймовірно гарно)! Настрій дуже святковий, ще б трошки сніжку і взагалі супер було б)

    ВідповістиВидалити
  3. Дуже цікаво читати про традиції у інших країнах. В нас і справді це ще не набрало таких обертів. Але от читаючи про діда мороза, мені навпаки дивно, бо у нас в родині більше подарунків було саме на Миколая, а дЄд до нас не приходив. Коли я була маленькою, то дуже ображалась що не маю подарунків так, як усі на новий рік. А ще пам*ятаю, коли у часи СРСР в школи спитали хто 19.12 отримав подарунки, а я щиро підняла руку. Батьків викликали до школи ;)))
    А вже зараз у родині теж більше чекають Миколая, а від дєда мороза подарунків не чекають =)

    ВідповістиВидалити
  4. п.с. Фото просто бомбові, ще б трошки снігу було, то я б просила оригінал без зменшення на заставку ;)

    ВідповістиВидалити
  5. Да, фотки действительно - супер!! Класс!!

    ВідповістиВидалити
  6. Чудові фотки, гарне місто, цікава розповідь, а про Св. Миколая, який святкується за католицьким календаре звичайно знаю, тому що переїхала три роки назад у маленьке містечко біля кордону польського, отже у нас тут поляків ого скільки)))

    ВідповістиВидалити
  7. Танюш, фантастичні фото!!!!
    Ми були в січні в Парижі,яка там краса як все було прикрашено!!! просто як в казці, і то мама казала що вже потрохи знімали...бо ми були з 10 числа, я собі тільки можу уявити яка краса була до того )))

    п.с. розкажи про ту виставку що буде в Парижі;) бо мама теж не проти що ми приїхали ))

    ВідповістиВидалити
  8. як приємно вас читати! дуже рада, що фото вам сподобались (раніше фотографувала тільки на автоматі, тепер "вивчаю" заново свій фотоапарат - і ці фото повністю на ручних настройках)

    так, це, певно, від сімï залежало, хто подарунки носив, та все ж пропаганді важко було протистояти, бо ж і в мультиках і в садочках, і школах - всюди Дід Мороз. А тут обидва персонажа добре "вживаються", дітки інколи навіть думають, що Миколай це брат чи друг Пера Ноеля і просять передати, які подарунки вони хочуть))) Але особисто мені все-таки Миколай більше до душі - своєю безпосередністю і не комерційністю. Бо на Різдво діти вже давно повибирали подарунки (шо мене навіть шокувало трошки - племінники пишуть свій список вказуючи магазин і сторінку в каталозі!!!, щоб довго не шукати і не помилитись), тобто вони знають, що подарунок ТОЧНО БУДЕ і навіть знають що саме буде під ялинкою. В чому ж тоді кайф? А бачили б ви вчора, скільки радості і збудження було вчора зранку в дітей, коли прийшовши до школи вони побачили в своєму змінному взутті мандаринки і цукерки. абсолютно НЕСПОДІВАНО, бо ж Миколай вже роздавав цукерки в неділю під час карнавалу. тій радості не було меж, вчителька ніяк не могла ïх заспокоîти і переконати лишити цукерки до обіду))) а потім Миколай ще й прийшоб особисто в клас спитати, чи сюрприз ïм сподобався і чи вони і далі будуть чемними... та чхо там казати, вчора цілий вечір пісні про Миколая співали і слухали)))

    ОКСАНА, а про виставку почитай в мене з міткою "скрап-подіï", а якщо читаеш фр., то я тобі скину посилання на сайт. цього року вона буде з 30 березня по 1 квітня включно (3 дня, як завжди)

    ВідповістиВидалити
  9. Яка краса! А у нас тільки де не де починають ялинки ставити :(

    ВідповістиВидалити
  10. Ой,Танюшо,дякую тобі за цікавезний пост.Пізнавальний.А фото...ммм....поринула в ту атмосферу трішки з тобою)))))

    ВідповістиВидалити
  11. Танюш, привіт! Я вже у себе в блозі все написала, та якщо коротко, то я вдруге стала мамою. :) Тому поки на жаль і не маю часу займатися скрапом.
    Класні фото у тебе, майже казкові! :)

    ВідповістиВидалити